dimecres, 1 de juliol del 2015

Síntesi de la Política Econòmica Ecosocialista. El Pentàleg

Síntesi de la Política Econòmica Ecosocialista

El Manifest “Per una política econòmica ecosocialista de debò” que es va presentar pel debat a la Convenció Nacional del febrer va tenir una bon nivell de difusió i va contribuir a dinamitzar el debat. Una part molt important del que en aquell es deia document va ser incorporat als textos aprovats a la Convenció Nacional

Ara vénen les eleccions catalanes i espanyoles i caldrà que ICV aprovi la seva proposta electoral. En el present document resumim, a mode de pentàleg de punts forts del discurs, el que haurien de ser els eixos  bàsics de la proposta econòmica d’ICV per a aquestes futures conteses electorals. És un resum del que proposem com a força política i que es pot explicar en 60 segons. En el pla comunicatiu, una de les claus de l'èxit és la simplicitat. Tots recordem els laments d'alguns intervenents a la convenció nacional en el sentit que el discurs d'ICV era complicat d'explicar. Alguns s'escudaven en la complexitat de la situació. Aquest pentàleg ajudarà resoldre aquella situació.

El pentàleg

1.       Proposem una economia estacionària en els països desenvolupats. Economia i ecologia són dues cares de la mateixa entitat. El model econòmic estacionari és el que equilibra els fluxos d'entrada i sortida de recursos materials i energètics i té en compte, per tant, les limitacions físiques del planeta,  el impacte dels humans i  la petjada ecològica.

2.       El treball retribuït cada cop és més escàs. I amb l'escassetat deixarà progressivament de ser el factor central d'integració social. Per contra guanyarà pes en la nostres vides la participació en les activitats pel bé comú, voluntàries,  i les reproductives. I per a que  aquesta transició es pugui  fer i distribuir de manera justa i equitativa es necessitarà d'una Renda Bàsica Universal incondicional.

3.     Hem d’eliminar l’atur involuntari i les diferències de gènere tot assolint un millor repartiment del temps del treball en totes les seves expressions: remunerat o no, productiu o reproductiu.  I per això, combinarem aquesta mesura amb la implantació de la renda Bàsica Universal. El repartiment del treball i el lleure contribueixen a l’equitat de gènere i a la integració i cohesió socials.

4.     Impulsarem una reforma fiscal justa amb les rendes i amb la protecció del medi per donar també centralitat a les polítiques de lluita contra el canvi climàtic i per aconseguir una societat més equitativa.

5.     Defensarem la sobirania energètica i alimentària, és a dir, l'autoproducció en el nostre país del recursos que necessitem. Hem d’anar cap a un model basat exclusivament en energies netes (no contaminants) ,per tant sense combustibles fòssils ni nuclears. En el nou model s’ha d’estalviar l’energia evitant els malbarataments i incentivar els processos de producció industrial i els serveis de menor consum. Si pretenem ser sostenibles, el model de producció d’energia ha de ser descentralitzat, aprofitant tots els recursos disponibles, produint prop del lloc de consum, evitant les pèrdues de transport, amb la garantia que els recursos renovables  que proporciona el planeta son amplament suficients per abastir tota la humanitat per milions d’anys


maig de 2015

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada