diumenge, 1 de març de 2015

El decàgeg del Manifest s'incorpora al document aprovat a la Convenció Nacional d’ICV, 28 de febrer de 2015

El gruix del decàleg del   manifest ha esta incorporar a la proposta programàtica que es va a aprovar, però en la qüestió de la renda bàsica universal, RBU, la direcció d'ICV va preferir mantenir la prioritat per la renda garantida de ciutadania, RGC. La nostra Plataforma va aconseguir fer una votació separada d'aquest punt amb el resultat d'un rebuig del 57% dels vots de la idea de donar prioritat a la RBU sobre la RGC, un 25% van votar a favor i un 18% es van abstenir. Considero que en aquest cas els vots favorables i els de l'abstenció es poden sumar, donant com a  resultat total d'un 43%, ja que indiquen una voluntat de canviar l'actual orientació d'ICV de no donar prioritat a la RBU.

Per a nosaltres i per a molts altres, les polítiques assistencials, en la versió de la renda d'inserció o la RGC, que és l'evolució de la d'inserció, estan fracassant per les raons que ja tothom coneix: la trampa de la pobresa, la trampa de la precarietat i l'estigmatització de la pobresa. El fet que, per exemple, només 100 famílies s'hagin acollit als ajuts contra la pobresa energètica, quant Càritas declara que a Catalunya hi ha 1.800.000 pobres, o que al pla de garantia juvenil  només s'hi hagin acollit un 3 % dels ni-ni's,mostra clarament el fracàs d'aquest tipus d'instruments assistencials. De fet, a cap país europeu estan funcionant.
La persona que va defensar la posició de la direcció d'ICV,  va dir algunes inexactituds sobre la RBU que la manca de la possibilitat de rèplica va impedir contestar. Va dir que la RBU oferia encara moltes incerteses i que cap força d'esquerres europea al contemplava. Però per exemple, es va oblidar de mencionar que el govern grec d'esquerres ha implantat una renda bàsica per als majors de 50 anys o que en un proper referèndum probablement s'acabarà aprovant a Suïssa.

És realment una pena que ara Podemos ha renunciat a la RBU, no agafem aquest concepte com a ensenya dels canvis que proposa ICV, però l'important suport que ha recollit la nostra proposta a la convenció demostra que el suport definitiu  dins d'ICV al concepte de la renda bàsica només és qüestió de mesos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada